Recept voor warme winterdrank van orchideeën: Salep

Tijdens de koude en donkere dagen is er niets zo fijn als een warme winterdrank om jezelf op te warmen. Vooral als het buiten sneeuwt kan een kop chocomelk (met slagroom), gekruide koffie of thee een ware traktatie zijn. Of houdt jij meer van een exotische winterdrank? Onze favoriet is Salep. Dit drankje is gemaakt van de knollen van de orchidee. Inderdaad; de welbekende plant. Veel soorten van de orchidee zijn echter eetbaar en voor het bereiden van een gerecht, of bijvoorbeeld Salep.

Recept voor warme winterdrank van orchideeën Salep - Elithair.nl

Wat is de winterdrank Salep?

Salep is afkomstig uit de periode van het Ottomaanse rijk. De naam komt van het Arabische woord Sahlab en verwijst naar ‘vossentestikels’, vanwege de vorm van de wortelstokken. Het wordt gemaakt van melk, suiker en het poeder van de wilde orchideeknollen. Voor het maken van Salep kan echter maar een van de twee knollen gebruikt. De knollen verliezen tijdens het koken namelijk wel zeventig tot tachtig procent vocht en omdat een van de twee knollen droog en gerimpeld is, levert deze niets op. Helaas kan de orchidee zonder de ‘goede knol’ ook niet overleven.

Gelukkig zijn de meeste orchideeën beschermt om deze overconsumptie tegen te gaan. Maar de kans dat je echte salep kunt vinden is daardoor ook aanzienlijk klein. Toch is het ook heel goed mogelijk om deze drank te maken met andere ingrediënten, hoewel bijzondere smaak natuurlijk voornamelijk uit de plant komt. Het poeder geeft het drankje namelijk een aardse en nootachtige smaak. En volgens verschillende geneeskunde heeft het ook regenererende en antioxiderende eigenschappen. Traditioneel wordt Salep trouwens bestrooid met een ruime hoeveelheid kaneel. 

Salep winterdrank recept - Elithair.nl

Recept voor Salep

Salep in heel simpel thuis te maken. Je hebt slechts enkele ingrediënten nodig, die bijna in iedere keuken te vinden zijn. Binnen enkele minuten serveer je een kruidig winterdrankje om jezelf heerlijk op te warmen. Kinderen zijn er dol op, maar salep is ook perfect voor een romantische date!

Ingrediënten:

  • vier kopjes melk
  • vier eetlepels maiszetmeel (of twee eetlepels salep)
  • een theelepel kaneel of een middelgroot kaneelstokje
  • vier eetlepels suiker

Voor de topping:

Traditioneel wordt Salep bestrooid met een ruime hoeveelheid kaneel. Ook pistache, nootmuskaat of gember zijn heerlijk. Evenals stukjes walnoot of chocolade. Maar ook een scheutje rozenwater of een halve theelepel vanille geven een bijzondere twist. Wist je trouwens van vanille de gedroogde vrucht is van de vanillie-orchidee (Vanilla planifolia)?

 Bereiding:

  1. Meng de droge ingrediënten in een pan.
  2. Voeg de melk toe en zet het fornuis aan.
  3. Blijft constant roeren totdat de melk kookt.
  4. Zet direct het vuur uit als het kookpunt is bereikt.
  5. Schenk de Salep in kopjes en garneer naar wens.

Afiyet olsun. Geniet ervan!

Wat is jouw favoriete winterdrank?

 

Dit bericht is gepost in Soul. Bookmark de link.

You can not copy content of this website ©2022 Elithair Copyright