Haarverzorging in de zomer: je haar beschermen tegen de zon!

In de zomer is het belangrijk om een andere haarverzorging te hanteren zodat je het haar kunt beschermen tegen de zon. De warme zonnestralen zijn namelijk een genot voor lichaam en geest, maar hebben ook een behoorlijke invloed op ons haar. Doordat de chemische processen in ons lichaam worden gestimuleerd om harder aan het werk te gaan, wordt er onder andere meer Vitamine D en Keratine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat ons haar (en nagels) sneller groeien. Een lekker kleurtje en een volumineus kapsel zijn een aangename bijkomstigheid. Maar ons haar reageert net zoals de huid met uitdroging en verkleuring. Het is daarom belangrijk dat we ons haar beschermen tegen de zon.  

Haarverzorging in de zomer - je haar beschermen tegen de zon - Elithair.nl

Waarom je haar beschermen tegen de zon?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en het liefst kies je daarom om je haar te beschermen tegen de zon met extra UV-bescherming. Er zijn haarproducten met Uv-filter die helpen voorkomen dat de energie van de zon door je haar wordt opgenomen. Zo bescherm je het haar optimaal tegen de schadelijke invloeden. Je kunt zonbescherming het hele jaar door gebruiken, maar zeker als je op vakantie naar tropische temperaturen is extra bescherming nodig. Uv-straling kan namelijk zorgen voor beschadiging én verlies van de Keratine waaruit je haar bestaat. Bovendien absorbeert je haar tegelijkertijd vrije radicalen. De melanine (pigment) in je haar werkt als een beschermende laag, maar offert zichzelf ook op en kan helaas niet alles tegenhouden. Het gevolg is dat de haarstructuur zwakker wordt en poreus aanvoelt. Daarom is het dus belangrijk ook niet alleen de huid, maar ook het haar te beschermen tegen de zon! 

Een haarserum en haarolie gebruiken 

Gebruik daarom ook een beschermende haarolie en voedend haarserum. Het is belangrijk om je haar te blijven hydrateren, het liefst dag en nacht door. Kies voor natuurlijke producten want in veel plantaardige oliën komt van nature SPF voor. Breng een olie echter niet aan als je gaat zonnen en gebruik ook nooit te veel. Ten eerste maak je het haar onnodig vet en ten tweede verbrand het gewoon. Probeer je haar verder zo min mogelijk aan het directe zonlicht bloot te stellen. Draag bijvoorbeeld een hoedje of pet. Ook een paardenstaart of knot in je haar kan helpen. 

Je haar beschermen tegen zon, zee en chloor!  

Het is natuurlijk niet alleen de zon waar je jouw haar in de zomer tegen wilt beschermen. Ook bijvoorbeeld het zoute zeewater en chloor van het zwembad hebben een schadelijke werking op je haar. Doordat de reflectie van water door de zon wordt uitvergroot, is de kans dat je haar (net als je huid) verbrand namelijk groot. Draag het haar daarom vast als je gaat zwemmen. Dit helpt deels beschermen tegen alle schadelijke radicalen die beschadigen. Verder scheelt het je een hoop klitten.  Breng voor het zwemmen wat kokosolie of conditioner aan in de punten van het haar. Zo help je de haarschubben sluiten, worden er minder schadelijke radicalen opgenomen en help je het haar hydrateren!

Speciale shampoos om chloor uit je haar te wassen 

Probeer na iedere zwembeurt (en zwem liever een of twee keer lang dan telkens een korte duik) je haar uit te spoelen. Beter nog is natuurlijk om het met een extra milde shampoo heel zachtjes te wassen en vervolgens te kammen. Zwem je meerdere keren per week? Dan is het misschien het overwegen waard om te investeren in een shampoo speciaal voor zwemmers. Deze shampoos zijn gemaakt op basis van een speciale formule om chloor uit je haar te krijgen. Let extra goed op als je chemisch behandeld of gekleurd haar hebt. In het bijzonder geblondeerd haar staat erom bekend veranderlijk (of verraderlijk) te zijn. Zo kan het zomaar gebeuren dat je na een duik in het zwembad opeens groen haar hebt!  

Trakteer jezelf op een verzorgende behandeling 

Wacht dus liever nog even met chemische behandelingen om (verdere) schade aan het haar te voorkomen. Het is belangrijk dat je haar genoeg reserves heeft! Zo weet je zeker dat de kleur mooi en lang behouden blijft. Zeker als je een lichte haarkleur hebt. Lichte haarkleuren hebben over het algemeen namelijk minder pigment en beschadigen dus eerder. Maar als al deze tips te laat zijn en de schade is al aangericht, dan zit er nog maar een ding op: herstel. Ga langs bij de kapper om je gespleten haarpunten te laten knippen en trakteer jezelf op een verzorgende behandeling! 

PS. Vergeet ook niet dat het haar nog eens extra uitdroogt door het gebruik van stylingsapparaten zoals bijvoorbeeld een stijltang, krultang of föhn. Ten slotte spelen ook je voeding en mindset een belangrijke rol. Eet dus gezond, drink voldoende water en wees vooral heel lief voor jezelf. Avocado, kiwi, kokosnoot en ananas zijn gezonde en hydraterende vruchten waarmee je de zintuigen verwent, maar ook je huid en haar. Het belangrijkste is echter om te genieten van elke zonnestraal die op je snoet schijnt. Dus maak plezier en haal het beste uit jezelf en de zomer.  

You can not copy content of this website ©2022 Elithair Copyright