Welke ontharingsmethodes zijn er en wat is de beste manier?

Er zijn verschillende ontharingsmethodes en de meest passende manier is afhankelijk van het huidtype, haartype en persoonlijke wensen. Haartjes kunnen bijvoorbeeld vanaf de oppervlakte worden verwijdert of met wortel en al. Meestal is het resultaat dan tijdelijk, maar er zijn ook behandelingen waarbij het effect langdurig of zelfs permanent is. Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van verschillende ontharingsmethodes zijn eventuele allergieën. Maar uiteindelijk is het uiteraard ook belangrijk dat de behandeling prettig is om uit te voeren of ondergaan. Hieronder tref je een overzicht van de verschillende ontharingsmethodes met de voor- en nadelen. 

Welke ontharingsmethodes zijn er en wat is de beste manier om te ontharen - Elithair.nl

Ontharen vanaf de oppervlakte

Ontharingscrème

Een ontharingscrème is een gel, mousse of crème die op de huid kan worden gesmeerd om ongewenste haartjes te verwijderen. Er zijn crèmes voor de benen en/of het lichaam, maar ook speciaal voor het gezicht. Na het aanbrengen dient de ontharingscrème meestal enkele minuten in te werken zodat de haartjes kunnen loslaten. Dit gebeurt doordat de structuur van de haartjes wordt aangetast door een chemische reactie waar deze als het ware oplossen. De meeste ontharingscrèmes verwijderen de haartjes tot net onder de huid. Deze ontharingsmethode werkt daarom het beste voor het gezicht en de oksels. Omdat de haartjes hier dun en fijn zijn, zorgt dit namelijk dat het resultaat goed zichtbaar is. 

 • Nadelen: het is chemisch, niet geschikt voor de gevoelige huid en heeft vaak een onaangename geur.
 • Voordelen: het is goedkoop, pijnloos een relatief snelle behandeling.

Scheren

Scheren kan met een elektrisch apparaat of met een mesje. Door te scheren worden ongewenste haartjes weggesneden vanaf de huidoppervlakte. Het is mogelijk om nat te scheren met een cartrigde razor, safety razor of shavette. Bij deze methode wordt een mesje gebruik in combinatie met bijvoorbeeld scheergel, schuim of zeep. Droogscheren kan met een elektrisch apparaat voorzien van roterende scheerkoppen of het trillende foliesysteem. Een roterende systeem is vrijwel alleen geschikt voor baardgroei, maar met een vibrerend scheerapparaat kunnen ook eenvoudig ongewenste haartjes van het lichaam worden verwijderd. Natscheren met een mesje zorgt voor het gladste resultaat, maar elektrisch scheren is een van de beste ontharingsmethodes voor een gevoelige huid.

 • Nadelen: kans op ingegroeide haartjes, irritaties en het resultaat is niet lang.
 • Voordelen: het is eenvoudig, relatief goedkoop, snel en ook praktisch tijdens reizen. 

IPL (Intense Pulsed Light)

Ongewenste haargroei verwijderen met IPL gebeurt door een smalle bundel diffuus licht op de huid te pulseren. Dit licht wordt door het pigment in het haarzakje geabsorbeerd en omgezet in warmte waardoor de haartjes minder energie ontvangen. Hierdoor worden bepaalde structuren aangepast en haargroei in de actieve groeifase belemmerd. ILP werkt met een breed lichtspectrum, waardoor het minder effectief is dan laseren. Het werkt bovendien minder diep in de huid. In het begin zal het effect minimaal zijn, maar na verloop van tijd zal de behandeling wel steeds beter werken. Het resultaat is afhankelijk van verschillende factoren, maar IPL werkt het beste bij een lichte huid en donker haar. Het is mogelijk om zelf een IPL apparaat aan te schaffen, maar ook zeker om een behandeling te ondergaan bij een schoonheidssalon. 

 • Nadelen: het kan relatief prijzig zijn en werkt minder goed op lichte haarkleuren.
 • Voordelen: het is eenvoudig, snel en zeer geschikt voor grote behandeloppervlakten

Ontharen vanaf de wortel

Epileren

Epileren gebeurt door met een pincet of katoendraad de haarwortel uit de huid te trekken. De haartjes worden individueel verwijdert en daarom is nauwkeurigheid gewenst. Deze behandelmethode is daarom voornamelijk geschikt voor kleine oppervlaktes, zoals de bovenlip en wenkbrauwen. Er zijn echter ook elektrische apparaten waarmee het eenvoudig is om bijvoorbeeld benen en de bikinilijn te epileren. Omdat de haartjes er met wortel en al uitgetrokken worden, groeien deze na verloop van tijd steeds fijner terug en soms zelfs niet meer. Bovendien kunnen ingegroeide haartjes beter worden voorkomen en is epileren (zeker met katoendraad) ook heel geschikt voor de gevoelige huid en de fijnste ongewenste haartjes.

 • Nadelen: vergeleken met andere methodes, duurt epileren iets langer.
 • Voordelen: het is goedkoop, hygiënisch, nauwkeurig en geeft langdurig resultaat.

Harsen/Waxen

Harsen en waxen zijn benamingen voor dezelfde ontharingsmethodes die op verschillende manieren kunnen worden uitgevoerd. Er is vloeibare en harde wax verkrijgbaar in blik, cartridges, tabletvorm of in een kant-en-klare harsstrip. De warme of koude hars worden aangebracht op de huid om uit te harden. Vervolgens wordt de hars met een snelle beweging verwijderd, tegen de richting van de haargroei in Hierdoor worden haartjes met wortel en al verwijderd. Deze ontharingsmethode is geschikt voor kleine en grote oppervlakten en het resultaat is een gladde huid voor vier tot zes weken. Soms komen haartjes na verloop van tijd helemaal niet meer terug. 

 • Nadelen: vergeleken met andere ontharingsmethodes, duurt epileren iets langer.
 • Voordelen: het is goedkoop, hygiënisch, nauwkeurig en geeft langdurig resultaat.

Laseren

Net als bij IPL wordt door middel van laseren ongewenste haargroei door middel van licht verwijdert. Maar een laserapparaat gebruikt een smallere, krachtigere bundel en slechts een kleur licht. Ook stuurt een laser heel gericht een energiestraal om per keer een haarwortel definitief te verwijderen. De energie in het haarzakje warmt namelijk zo hoog op dat het compleet vernietigd wordt en er geen haartjes meer kunnen groeien. Desondanks is laseren geen permanente ontharingsmethode. En ook heel fijne haartjes worden niet verwijdert. Gemiddeld duurt een behandeling twintig tot dertig minuten en zijn er zes tot tien sessies nodig. Tussen deze sessies dienen telkens enkele weken tussen te zitten, maar meestal is al na twee of drie keer goed resultaat zichtbaar. 

 • Nadelen: het kan vrij prijzig zijn en brengt enkele gezondheidsrisico’s met zich mee. 
 • Voordelen: het is geschikt voor ieder huidtype en geeft een heel lang resultaat.

 

close

5,-

Vijf euro korting

Schrijf jezelf in op onze nieuwsbrief om direct de korting te ontvangen en blijf ook in de toekomst als eerste op de hoogte van exclusieve aanbiedingen en promoties.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Dit bericht is gepost in Haar. Bookmark de link.