Welke ontharingsmethodes zijn er en wat is de beste manier?

Ben je benieuwd welke maniere om te ontharen het beste bij je past of meest geschikt voor je is? Zowel voor mannen als vrouwen zijn er verschillende ontharingsmethodes en het daarom is afhankelijk van je persoonlijke wensen welke methode het beste is. Je kunt haartjes bijvoorbeeld vanaf de oppervlakte verwijderen of met wortel en al. Meestal is het resultaat tijdelijk, maar er zijn ook ontharingsmethodes waarbij het effect langdurig of zelfs permanent is. Verder is het belangrijk om rekening met je huid en eventuele allergieën te houden. Maar het doet er natuurlijk ook toe om een manier van ontharen te vinden die je fijn vind om uit te voeren. Om je op weg te helpen vind je hieronder een overzicht van de verschillende ontharingsmethodes met hun voor- en nadelen. 

Welke ontharingsmethodes zijn er en wat is de beste manier om te ontharen - Elithair.nl

Ontharen vanaf de oppervlakte

Ontharingscrème

Een ontharingscrème is een gel, mousse of crème die je op de huid kunt smeren om ongewenste haartjes te verwijderen. Er zijn crèmes voor de benen en/of het lichaam, maar ook speciaal voor het gezicht. Na het aanbrengen moet de ontharingscrème meestal enkele minuten inwerken zodat de haartjes kunnen loslaten. Dit gebeurt doordat de structuur van de haartjes wordt aangetast door een chemische reactie waar ze als het ware loslaten. De meeste ontharingscrèmes verwijderen de haartjes tot net onder de huid. Deze ontharingsmethode werkt het beste voor het gezicht en de oksels omdat de haartjes hier dun en fijn zijn. Dit zorgt ervoor dat het resultaat goed zichtbaar is. 

 • Nadelen: het is chemisch, niet geschikt voor de gevoelige huid en vaak een onaangename geur.
 • Voordelen: het is goedkoop, pijnloos en relatief snel.

Scheren

Je kunt scheren met een elektrisch apparaat of met een mesje. Door te scheren snijdt je ongewenste haartjes af vanaf de huidoppervlakte. Natscheren kan met een cartrigde razor, safety razor of shavette. Je gebruikt dan een echt mesje in combinatie met bijvoorbeeld een gel, schuim of zeep. Wil je liever elektrisch scheren is er de keuze tussen apparaten met roterende scheerkoppen en het trillende foliesysteem. Een roterende systeem is vrijwel alleen geschikt voor baardgroei, maar met een vibrerend scheerapparaat kun je ook eenvoudig het lichaam ontharen. Natscheren met een mesje zorgt voor het gladste resultaat, maar elektrisch scheren is de beste ontharingsmethode voor een gevoelige huid.

 • Nadelen: kans op ingegroeide haartjes, irritaties en het resultaat is niet lang.
 • Voordelen: het is eenvoudig, relatief goedkoop, snel en ook praktisch als je onderweg bent. 

IPL (Intense Pulsed Light)

Ongewenste haargroei verwijderen met IPL gebeurt door een smalle bundel diffuus licht op de huid te pulseren. Dit licht wordt door het pigment in het haarzakje geabsorbeerd en omgezet in warmte waardoor ze minder energie ontvangen. Hierdoor worden bepaalde structruren aangepast en haargroei in de actieve groeifase belemmerd. ILP werkt met een breed lichtspectrum, waardoor het minder effectief is dan laseren. Het werkt bovendien minder diep in de huid. In het begin zal het effect minimaal zijn, maar na verloop van tijd zal de behandeling steeds beter werken. Het resultaat is afhankelijk van verschillende factoren, maar IPL werkt het beste bij een lichte huid en donker haar. Je kunt zelf een IPL apparaat aanschaffen, maar je kunt ook een behandeling laten doen bij een schoonheidssalon. 

 • Nadelen: het kan relatief prijzig zijn en werkt minder goed op lichte haarkleuren.
 • Voordelen: het is eenvoudig, snel en zeer geschikt voor grote behandeloppervlakten

Ontharen vanaf de wortel

Epileren

Epileren gebeurt door met een pincet of katoendraad de haarwortel uit de huid te trekken. Je verwijdert de haartjes individueel en daarom is nauwkeurigheid gewenst. Deze behandelmethode is daarom voornamelijk geschikt voor kleine oppervlaktes, zoals de bovenlip en wenkbrauwen. Er zijn echter ook elektrische apparaten waarmee je bijvoorbeeld benen en de bikinilijn kunt epileren. Omdat de haartjes er met wortel en al uitgetrokken worden, groeien ze na verloop van tijd steeds fijner terug en kunnen ze  soms helemaal wegblijven. Ook kunnen ingegroeide haren beter worden voorkomen door te epileren en is deze ontharingsmethode (zeker epileren met katoendraad) ook heel geschikt voor de gevoelige huid en de fijnste ongewenste haartjes.

 • Nadelen: vergeleken met andere methodes, duurt epileren iets langer.
 • Voordelen: het is goedkoop, hygiënisch, nauwkeurig en geeft langdurig resultaat.

Harsen/Waxen

Harsen en waxen zijn benamingen voor dezelfde ontharingsmethode die je op verschillende manieren kunt uitvoeren. Er is vloeibare en harde wax verkrijgbaar in blik, cartridges, tabletvorm of in een kant-en-klare harsstrip. Je brengt de warme of koude hars tegen aan op de huid en laat deze vervolgens uitharden. Daarna trek je de hars met een snelle beweging en tegen de richting van de haargroei in van de huid, zodat de haartjes met wortel en al worden verwijderd. Deze ontharingsmethode is geschikt voor kleine en grote oppervlakten en het resultaat is een gladde huid voor vier tot zes weken. Soms komen haartjes na verloop van tijd helemaal niet meer terug. Het is afhankelijk van het lichaamsdelen en je persoonlijke voorkeuren welke methode om te harsen het beste is. 

 • Nadelen: vergeleken met andere ontharingsmethodes, duurt epileren iets langer.
 • Voordelen: het is goedkoop, hygiënisch, nauwkeurig en geeft langdurig resultaat.

Laseren

Net als bij IPL, verwijder je door te laseren ongewenste haargroei door middel van licht. Maar een laserapparaat gebruikt een smallere, krachtigere bundel en slechts een kleur licht. Ook stuurt een laser heel gericht een energiestraal om per keer een haarwortel definitief te verwijderen. De energie in het haarzakje warmt namelijk zo hoog op dat het compleet vernietigd wordt en er geen haartjes meer kunnen groeien. Desondanks is laseren geen permanente ontharingsmethode. En ook heel fijne haartjes worden niet verwijderen. Gemiddeld duurt een behandeling twintig tot dertig minuten en heb je zes tot tien sessies nodig. Tussen deze sessies dienen telkens enkele weken tussen te zitten, maar meestal zie je al na twee of drie keer goed resultaat. 

 • Nadelen: het kan vrij prijzig zijn en brengt enkele gezondheidsrisico’s met zich mee. 
 • Voordelen: het is geschikt voor ieder huidtype en geeft een heel lang resultaat.

 

Dit bericht is gepost in Haar. Bookmark de link.

You can not copy content of this website ©2022 Elithair Copyright