Haaruitval door stress: dit kun je ertegen doen

Een van de meest voorkomende redenen van haaruitval is stress. Stress heeft verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld hoge werkdruk, ziekte of het overlijden van een naaste. Maar ook onzekerheid over geld en een traumatische gebeurtenis meemaken kunnen voorbeelden zijn waardoor je (langdurig) last van stress hebt. Als je lichaam stress ervaart, gaat het stoffen produceren die ervoor zorgen dat je kunt ‘vluchten’ of ‘vechten’. Adrenaline wordt normaal gesproken afgebroken in het lichaam door fysieke inspanning. Maar bij stress bereikt het niveau van hormonen en chemicaliën in je bloed een punt waarop het dit niet meer onder controle wordt gebracht. Hierdoor kun je psychische en lichamelijke klachten ervaren. Je hebt bijvoorbeeld een kort lontje, bent snel moe en hebt last van psychosomatische klachten zoals hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast heb je een verminderde weerstand, eerder last hebt van infecties en verkoudheid, hartkloppingen en bijvoorbeeld extreme haaruitval. 

Haaruitval door stress dit kun je ertegen doen - Elithair.nl

Wat is haaruitval door stress?

Eigenlijk is het heel gewoon dat we dagelijks haar verliezen. Gemiddeld zijn dit er zo’n vijftig tot honderdtwintig per dag, maar tot honderdvijftig is redelijk normaal. Omdat deze haren ook weer plaats maken voor nieuwe, merk je hier gelukkig weinig van. Het kan dan ook behoorlijk vervelend zijn als haarverlies wel merkbaar is. Als haaruitval wordt veroorzaakt door stress zorgt de aanmaak van cortisol tot een verhoogde adrenaline-productie. Dit veroorzaakt een verstoring in de haargroeicyclus en een verhoogde melkzuurproductie in de talgklieren die de eiwitten in je haren aantast. Deze vorm van haaruitval is vrijwel nooit blijvend en zal zich gelukkig na enkele maanden vanzelf weer herstellen.

Wat is Telogeen effluvium?

Telogeen haarverlies is een medische naam voor overmatig uitval van het haar door een verstoorde haargroeicyclus. Meestal raakt deze uit balans door een stressvolle gebeurtenis vooraf zoals een bevalling, bloedingen, corona, een chirurgische operatie onder algehele anesthesie en snelle afname van gewicht. Kenmerkend is dat je veel haren tegelijkertijd verliest. De haargroeicyclus gaat dan van de anagene groeifase ineens over in de katagene overgangsfase. Na enkele weken komen de haren in de telegone afbreekfase terecht en vallen ze min of meer allemaal tegelijkertijd uit. Het is niet wetenschappelijk onderzocht of psychische stress ook een oorzaak van deze soort haaruitval is, alhoewel de symptomen hetzelfde zijn. Telogeen effluvium kan van twee tot maximaal vijf maanden na de stressvolle gebeurtenis merkbaar zijn, maar regelmatig wordt er geen oorzaak gevonden.

 

Hoe kan ik haaruitval tegengaan?

Om haaruitval door stress effectief tegen te gaan kun je het beste de oorzaak aanpakken. Helaas is het niet altijd mogelijk om iets aan de situatie te doen. Maar aan de manier waarop jij ermee omgaat heb je gelukkig zelf in de hand. Allereerst is het bijvoorbeeld belangrijk om je rust terug te vinden. Plan daarom bewust genoeg tijd voor jezelf in om te ontspannen. Verder is het ook belangrijk dat je goed slaapt en gevarieerd eet. Evenals voldoende bewegen en het bewaken van je grenzen. Zoek ook uit wat je energie kost, wat je eraan kunt doen om hier beter mee om te gaan en welke dingen energie geven. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de huisarts. Grijp echt tijdig in want hoe langer je met stress rondloopt, hoe moeilijker het wordt om te herstellen. En dat geldt niet alleen voor je haar! 

Producten tegen haaruitval

Er is helaas geen wondermiddel dat haaruitval door stress kan voorkomen. Soms kun je dus niet anders dan de situatie accepteren en goed voor jezelf zorgen. Gezonde voeding die extra vitamines en spoorelementen bevatten voor gezond en sterk haar kunnen ondersteunen. Verder kun je het haar extra goed te verzorgen. Er zijn bijvoorbeeld producten die de haargroei bevorderen of helpen om je haar sterker te maken. Shampoo en haarolie met (zwarte) knoflook kan bijvoorbeeld ondersteunen bij de behandeling van haaruitval door langdurige stress. Daarnaast kun je de doorbloeding van de hoofdhuid stimuleren met hoofdmassages. Het zal een tijdje duren voordat het effect merkbaar is, maar als je last hebt van haaruitval door stress ben je helaas al te laat met voorkomen. 

Bezoek de huisarts

Behalve haaruitval door stress zijn er ook andere vormen van haarverlies. Bijvoorbeeld door auto-immuunziekte, gebruik van geneesmiddelen of leeftijd. Als je twijfelt is het verstandig om contact met de huisarts opnemen. Een arts kan namelijk eenvoudig vaststellen wat de oorzaak is. Als je last hebt van een andere soort haaruitval is het namelijk belangrijk om de behandeling (als dat kan) daarop te richten. Natuurlijk is het dan nog steeds belangrijk om goed voor jezelf en je haar te zorgen, maar eventueel kan er medicatie worden voorgeschreven of shampoo op doktersrecept. Of misschien is het verstandig om te veranderen van anticonceptiemiddel. Ook andere medicamenten kunnen overigens haaruitval veroorzaken. Het is in ieder geval niet meteen nodig om jezelf zorgen te maken. 

Dit bericht is gepost in Haar. Bookmark de link.

You can not copy content of this website ©2022 Elithair Copyright