Haarverzorging in de zomer: je haar beschermen tegen de zon!

De warme zonnestralen brengen veel voordelen met zich mee en zijn een genot voor ons lichaam en geest. Door de langere lichturen en warmte worden de chemische processen in ons lichaam bovendien gestimuleerd om harder aan het werk te gaan. Dit heeft invloed op onder andere de aanmaak van bijvoorbeeld vitamine D en Keratine, waardoor je haar (en nagels) sneller gaan groeien. Heel fijn natuurlijk, maar helaas is er ook een andere kant aan het verhaal. We lijken het af en toe te vergeten, maar ons haar reageert net als onze huid met verkleuring en uitdroging. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en het liefst kies je er daarom voor om je haar te beschermen tegen de zon met extra UV-bescherming.

Zo kun je jouw haar beschermen tegen de zon!

Waarom beschadigd je haar in de zon?

Onze persoonlijke favoriet is om daarbij te gebruiken is deze ELEMENT Professional Hair Care Keratine Spray, die een beschermende, hydraterende en verzorgende werking heeft. Bovenal is de geur heerlijk en de flacon prettig is gebruik. Is zo’n keratine boost niet een beetje teveel van het goede denk je? Wij denken van niet! Zeker niet als je op vakantie naar tropische temperaturen gaat. De sterkere UV-straling zorgt ook namelijk voor beschadiging én verlies van de keratine waaruit je haar bestaat. Bovendien absorbeert je haar tegelijkertijd vrije radicalen alsof het snoepjes zijn. De melanine (pigment) in je haar werkt als een beschermende laag, maar offert zichzelf ook op en kan helaas niet alles tegenhouden. Het gevolg is dat de haarstructuur zwakker wordt en poreus aanvoelt.

Je haar beschermen tegen de zon

Net zoals je huid, is het dus belangrijk om ook je haar te beschermen tegen de UV-straling van de zon! Blijf dit gedurende de dag ook gewoon aanbrengen, net zoals je met zonnebrand doet. Zorg ervoor dat je het product voornamelijk aanbrengt in (de lengtes van) je haar en niet op de aanzet zelf, daar heb je namelijk huidverzorging voor. Probeer je haar daarnaast zo min mogelijk aan het directe zonlicht bloot te stellen als je het wilt beschermen tegen de zon. Draag bijvoorbeeld een hoedje, een pet, paardenstaart, vlecht of knot in je haar. Zeker als je een lichte haarkleur hebt. Lichte haarkleuren hebben over het algemeen namelijk minder pigment en beschadigen dus eerder. Door het gebruik van stylingsapparaten zoals bijvoorbeeld een stijltang, krultang of föhn, droogt het haar trouwens nog eens extra uit. 

Een haarserum en haarolie gebruiken

Gebruik daarom altijd een beschermend haarserum en/of een fijne haarolie. Immers, in veel plantaardige oliën komt van nature SPF voor. Het kan daarom kan het absoluut geen kwaad om een extra stap aan je haarverzorging toe te voegen, als je dat nog niet deed. Breng een olie echter niet meer dan nodig aan en/of midden op de dag aan, tenzij je natuurlijk een treatment in de badkamer doet. Ten eerste wordt je haar er vet van en ten tweede verbrandt het gewoon, zeker in de volle zon. Het is natuurlijk niet alleen de zon waar je jouw haar in de zomer tegen wilt beschermen. Ook bijvoorbeeld het zoute zeewater en chloor van het zwembad hebben een schadelijke werking op je haar. Doordat de reflectie van water door de zon wordt uitvergroot, is de kans dat je haar (net als je huid) verbrand namelijk groot. 

Kokosolie in je haar als je gaat zwemmen

Het liefst draag je daarom een paardenstaart, vlecht of knot. Zo daag je de zon niet uit door al je haar in vol ornaat bloot te stellen, maar helpt je ook deels beschermen tegen alle schadelijke radicalen die beschadigen. Een extra voordeel is dat het een hoop klitten scheelt als je jouw haar bij elkaar gebonden draagt! Tip: breng voor het zwemmen wat kokosolie of conditioner aan in de punten van het haar. Zo help je de haarschubben sluiten, worden er minder schadelijke radicalen opgenomen en help je het haar hydrateren! Probeer ook na iedere zwembeurt (en zwem liever een of twee keer lang dan telkens een korte duik) ook je haar uit te spoelen. Beter nog is natuurlijk om het met een milde shampoo te wassen en door te kammen.

Speciale shampoos om chloor uit je haar te wassen

Zwem je meerdere keren per week? Dan is het misschien het overwegen waard om te investeren in een shampoo speciaal voor zwemmers. Deze shampoos zijn gemaakt op basis van een speciale formule om chloor uit je haar te krijgen. TriSwim, Ultra Zwemmen, Lanza en Wella Professional zijn enkele fijne merken die een zo’n shampoo in het assortiment hebben. Let extra goed op als je chemisch behandeld of gekleurd haar hebt. In het bijzonder geblondeerd haar staat erom bekend veranderlijk (of verraderlijk) te zijn. Zo kan het zomaar voorkomen dat je na een verfrissende duik in het zwembad opeens een groen haar hebt! Wacht dus liever even met verven tot na de zomer, dan weet je zeker dat de kleur mooi en lang behouden blijft. 

Routine voor je haarverzorging in de zomer

In principe is het aanhouden van je dagelijkse routine voldoende, eventueel met een of meerdere extra stappen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een beschermde haarspray, haarserum en/of haarolie. Afhankelijk van je activiteiten kun je overwegen om iedere dag je haar te wassen. Belangrijk is dan wel je niet teveel shampoo gebruikt. Ook is het voldoende om slechts een keer je haar te wassen en je vooral te focussen op de lengtes. Dichtbij de hoofdhuid is je haar namelijk nog jong (en meestal redelijk) onbeschadigd; het zijn juist de punten die extra verzorging nodig hebben! Hetzelfde geldt voor conditioner en andere haarproducten; een keer een klein beetje aanbrengen is voldoende. Luister verder vooral naar je eigen lichaam en kijk naar wat jouw haar nodig heeft. Uiteindelijk voel je dat zelf het beste aan!

Eerste hulp bij beschadiging van je haar!

Gebruik je bijvoorbeeld een keer per week een masker? Misschien is het fijn om dat in de zomer twee of zelfs wel drie keer te doen. Breng na het wassen een goede leave-in conditioner of een serum aan in de punten van het haar. Zo geef je net dat beetje extra bescherming en voeding. Schadelijke stoffen kunnen zo namelijk minder snel worden opgenomen! Bovendien geef je het haar zo extra hydratie en glans. Wel zo fijn, toch? Als al deze tips te laat zijn en de schade is al aangericht dan zit er nog maar een ding op: herstel. Ga eerst langs bij de kapper om je gespleten haarpunten te laten knippen en trakteer jezelf eventueel op een verzorgende. Daarnaast is het belangrijk om ook zelf je haar te blijven hydrateren, het liefst dag en nacht door. Een fijn product is bijvoorbeeld het ELEMENT Haarmasker met Keratine en Hyaluronzuur. Dit masker is intensief voedend en maakt je haar zijdezacht en glanzend.

Wees lief voor jezelf en geniet van de zomer!

Wacht bovendien liever nog even met chemische behandelingen en kleuringen om nog meer schade te voorkomen. Het is belangrijk dat je haar eerst weer wat reserves opbouwt! Nogmaals: voorkomen is beter dan genezen! Vergeet ook niet dat je voeding en mindset een belangrijke rol spelen. Eet dus gezond, drink voldoende water en wees vooral heel lief voor jezelf. Avocado, kiwi, kokosnoot en ananas zijn gezonde en hydraterende vruchten waarmee je niet alleen je zintuigen in de zomer verwent, maar ook je huid en haar. Het belangrijkste is echter om te genieten van elke zonnestraal die op je snoet schijnt. Uiteindelijk groeit je haar wel weer aan… Mooie moment zijn iets minder eenvoudig in te halen, dus heb plezier en haal het beste uit jezelf en de zomer! 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.