Het gebruik en de voordelen van rozenwater voor je haar!

Rozenwater kan als consumptiemiddel worden gebruikt, maar ook voor je haar en huid.  Het water is een Hydrolaat* en komt vrij tijdens de verwerking van rozen. De legende gaat dat dit water een van de geheime schoonheidsrituelen van Cleopatra was, maar zeker is dat de Romeinen en Grieken veelvuldig gebruik van dit wondermiddel maakten. Desondanks zijn er verhalen bekend vanuit de hele wereld. Deze prachtige bloem neemt namelijk al eeuwenlang een belangrijke plaats in en komt zelfs in de oude geschriften voor. En dat is niet zonder reden. De roos wordt namelijk in vele culturen gewaardeerd, vanwege de schoonheid, geur en helende eigenschappen. 

*een bloemen- of kruidenwater dat zachter is dan etherische olie

Rozenwater voor haar en huid

Een weldaad voor lichaam en geest

Het is dus niet alleen de taal van de liefde. De bloem wordt zelfs op diverse manieren worden toegepast! Van rozen kun je bijvoorbeeld ook olie en siroop onttrekken. Dit wordt gebruikt voor gerechten en in de natuurgeneeskunde ook tegen allerlei kwaaltjes. En doe je een scheut in je bad? Dan profiteer je van een heerlijke aromatherapie om ultiem te ontspannen. Rozenwater is verder geschikt om de huid te reinigen en zuiveren, maar helpt ook herstellen en verzachten. Het ondersteun de pH-waarde en laat poriën kalmeren. Dit is perfect voor bijvoorbeeld de verzorging van een onzuivere huid. Maar dankzij de hoeveelheid antioxidanten is rozenwater ook perfect voor de oudere huid. 

De voordelen van rozenwater voor je haar

Voor je haar is het gebruik van rozenwater iets minder bekend. Toch is het heel fijn en op verschillende manieren toe te passen. Rozenwater heeft bijvoorbeeld een hydraterende werking en helpt haar te herstellen en verzachten. De stimulerende eigenschappen helpen de vorming van gespleten haarpunten voorkomen en het haar versterken. Dit kan helpen bij de behandeling van dunner wordend haar en haaruitval. Daarnaast is rozenwater perfect voor de gevoelige hoofdhuid. Het ondersteunt namelijk ook de pH-waarde en voorkomt irritaties, ontstekingen en schilfers. 

Hoe gebruik je rozenwater voor je haar? 

Je kunt rozenwater gebruiken als haarspray om je haar glanzend te maken. Bovendien zal het langdurig lekker ruiken. Heb je last van een geïrriteerde hoofdhuid en roos?

Breng dan enkele druppels direct op de hoofdhuid aan voor een kalmerend effect. Dit werkt overigens ook tegen haaruitval! Pas deze behandeling minimaal een keer per week toe voor het beste resultaat.

Wil je een intenser effect? Gebruik dan ook bijpassende haarproducten met rozen, zoals bijvoorbeeld shampoo met rozen en conditioner.

Uiteraard kun je ook zelf een scheutje rozenwater toevoegen. Meng het bijvoorbeeld met je favoriete olie, zoals Amandel-, of Arganolie. Tevens Avocado-, en Jojoba-olie zijn ideaal. In combinatie met Kokosolie is rozenwater verder een fijne conditioner. Ten slotte kun je rozenwater als verfrissende spoeling of tonic gebruiken, door je haar ermee te spoelen na het wassen.

Hierna zal het extra zacht aanvoelen en natuurlijk stralen! Bovendien geeft het een verkwikkend en relaxed gevoel. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.